nl | en

Concerto d’Amsterdamhttp://www.concertodamsterdam.nl/http://www.concertodamsterdam.nl/shapeimage_2_link_0

to be translated

 
 

De orkestleden spelen uit overtuiging op historische instrumenten en zien dit als essentieel bij de uitvoering van muziek uit de 17de, 18de en 19de eeuw.

Bij de programmering wordt gezocht naar combinaties van meer en minder bekend repertoire.

Het orkest gaf vele concerten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Estland.


In de loop van zijn bestaan heeft het ensemble een geheel eigen, herkenbare stijl ontwikkeld.

Concerto d'Amsterdam heeft veelzijdigheid hoog in het vaandel. Naast de grote vocale werken van Bach en Händel met geselecteerde koren speelt Concerto d'Amsterdam ook eigen producties, zowel instrumentale programma's als programma's met gerenommeerde vocale solisten zoals Emma Kirkby, Michael Chance, Lynne Dawson, Claron MacFadden en Barbara Hannigan. Met Lucy van Dael was er een programma rond de componist Saint George, met Richard Egarr speelde Concerto d’Amsterdam  clavecimbelconcerten van Bach..


Bijzondere muziektheaterproducties met Concerto d'Amsterdam waren King Arthur (op locatie in een electriciteitscentrale) en The Fairy Queen (educatief project) van Purcell en "Orfeo Aqua" (de opera Orfeo ed Euridice van Gluck bij zonsopgang op een Fries meer).


Ook het hedendaags repertoire wordt niet geschuwd: in 1999 speelde Concerto d'Amsterdam het speciaal voor dit orkest geschreven oratorium De Toren van Babel van de Nederlandse componist Hans Koolmees. In 2005 voerde het orkest de première uit van de Friestalige Johannis Passy van Pieter Bakker in samenwerking met Capella Frisiae o.l.v. Hoite Pruiksma.

In het seizoen 2006-2007 had Concerto d’Amsterdam een eigen serie “Amsterdamse solisten” met als solisten Barbara Hannigan, Marion Verbruggen en Alfredo Bernardini.


In het seizoen 2008-2009 werkte Concerto d’Amsterdam onder leiding van Klaas Stok samen met het Nederlands Kamerkoor in de Schöpfung van Joseph Haydn.


CD producties van de laatste jaren waren een vroege versie van de Johannes Passion van J.S. Bach onder leiding van Nico van der Meel en een CD met de drie altcantates van Bach met Maarten Engeltjes en Klaas Stok. Beide CD’s kwamen uit op het label Quintone.


In 2011 zal Concerto d'Amsterdam zijn medewerking verlenen aan een grootschalig operaproject op de vijver van paleis Soesdijk. De opera Orfeo ed Euridice van Chr. W. von Gluck zal daar een groot deel van de zomer klinken temidden van de natuur.


 


Concert meester:

Mariette Holtrop


Concerto d'Amsterdam werd in 1991 opgericht door een aantal musici rond concertmeester Mariette Holtrop.